100 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 03.12.10, 20:00 Nr.: 1 Antworten

Sathi Nazar veya Nazar-i Zahiri *

Hayatimizda her baktigimiz seye aslinda bu gözle baktigimizin farkinda degiliz. Üstün körü bir bakisda diyebilecegimiz bu eylem, bize her seyin „normal“ ve „böyle olmali“ kabulümüzü dikte ediyor.

Anne cocuk dünyaya getirir. Agaclar meyve verir. Bulutlar yagmur yagdirir. Günes isitir. Yani bütün bu olaylara sebeb olarak bunlari biliriz. Ancak bütün bu olaylarin olusumunda bu sayilanlarin bütün sebeb ve vesilelerden bir parca oldugunu biliriz. Tamami degildir.

Ancak meselelere yüzeysel (sathi nazar) bakmaktan öteye gecemedigimiz icin, bunlarinda birer mahluk (yaratilmis) oldugunu ve „Asil“ olana götüen yolda birer araci oldugunu unutuyoruz.

Bir anne dokuz ay karninda tasidigi evladinin, sekil almasina, büyümesine ve dogacagi günü tesbit etmesine tesir edebilir mi ?

Tesir gücü olsaydi, pekala olabilirdi. Ancak Anne böyle bir gücten mahrum. Ezel programina ayarli bir varlik olarak „Vücud“ makinesi harfiyyen görevini yerine getiriyor.

Bu durum, tabiat ve diger alemler icinde gecerlidir. Agacin elinde böyle bir imkan olsaydi sayet, mesela; bir visne agaci eksi olmasina binaen „gül“ yetistirmeyi arzu edebilir ve her insanin kendisine ragbet etmesini saglayabilird.

Düsünen ve teffekkür edebilen insanoglunun, bu eylemlerde kullandigi ilk etapda gözüdür, ancak gözüyle algiladiklarini tefekkür boyutuna tasiyarak, hakiki nazara yani idrake ulasabilir.

Buna bir kalp gözü ile görmenin bir meyveside diyebiliriz.

*Yüzeysel bakis, bir seye dis yüzü ile bakma, derinine inememe

selam ve hürmetlerimle...

-----
Namuslu olmak söz ile olsaydi, dünyada namussuz kalmazdi...
0

Beitrag gepostet am 04.12.10, 15:48 @mutluca Nr.: 2 Antworten

Her bakan göremez ancak her gören mutlaka bakmistir...

Üstad Bediuzzaman Hazretleri insanin dünya'ya ve cevresine bakisini iki sinifta ele alir...

Mana-i Ismi ve Mana-i Harfi

Mana-i Ismi, bir seyin kendisine baktirmasi yani bakilan dünyanin maddi boyutundan öte gecememek..
Mana-i Harfi ise; bakilan her ne olursa olsun, onun arkasina inerek, asil sahibine tasimak...Örnegin, elimizde okudugumuz bir kitaba yalin olarak bir kitap gözü ile bakmak mana-i ismidir. Kitabin her ne kadar icinde görünmüyor olsa da, o eserin bizi müessirine yani yazarina tasimasi, elimizde bulunan kitabin kendiliginden olusmadigini, arkasinda bir müellifin olusunu bildirmesi kisacasi bizi yazarina tasimasi mana-i harfidir...

Bir okudugumuz kitabin icinde yazarin kendisini göremeyiz ancak elimizdeki eser mana dili ile bize "Ey okuyucu, ben kendiligimden olusmadim, beni yazan biri var" der...

aynen bu örnekte oldugu gibi kainat da her ne varsa, tüm esya ve serler arkalarindaki sanatkara bizi tasirlar...insanda bu anlamda manevi lisani ile "beni yapan biri var" der...bu ise tefekkürlerimizin bir meyvesidir...tefekkür beyinsiz olmayacagina göre öncelikle o kapidan da gecmesi gerekir...

-----
0

Beitrag gepostet am 04.12.10, 17:57 @mutluca Nr.: 3 Antworten

Bir seyler yazmis olmak adina yazmak, herhalde böyle bir netice doguruyor )))...

Sen ne kadar bilirsen bil, senin bildiklerin karsidakinin anladigi kadardir...Hz. Mevlana

-----
0

Beitrag gepostet am 05.12.10, 17:42 @yusufbahri Nr.: 4 Antworten

adamım ben bu olayı külli irade ve cüzzi irade olarak yorumluyorum yapabileceklerimiz sınırlı tabii quantum olayına falan girmezsek
0

Beitrag gepostet am 05.12.10, 18:57 @kuzgun3474 Nr.: 5 Antworten

Kuantum olayina girilmis olsa dahi, maddenin ekücük parcasina kadar insek dahi, yaratilmislarin, en kücük canlilarin binlere parcalanmasina gimis olsak dahi netice de degisen bir sey yoktur...her biri bir iradeye dayaniyor...

-----
0

Beitrag gepostet am 05.12.10, 19:00 @yusufbahri Nr.: 6 Antworten

başımla beraber dostum ondan şüphemiz yok varya angil, dingil darwinciler sözüm o istikamete
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!