35 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 08.10.22, 11:55 Nr.: 1 Antworten

Et tüketimi …
Yaklaşık 2 milyon küsur yıl önce atalarımız doğada yetişen zerzevattan beslenip vejeteryan iken, iklim değişikliği ve kuraklık sonucu aç kalmayıp yaşayabilmeleri  için mecburiyetten avlanmaya başlamıştır. Ateşi bulmalarından sonra et temel gıda olarak yaşamımıza girmiştir. 

Tarihi süreç içerisinde bir zamanlar et lüks iken şimdilerde kimisi için maalesef etsiz bir yemeğin yemek olmadığı kafası yaşanmakta ve bir burgeri bile 1-2 Euro’ya alabilme imkanı var olmakta.

Paradokstur ki et aslında en etkisiz gıda olmasıyla birlikte et tüketimi evrenimizi kemirmektedir. Neden mi? İnsanlar artık yaşayabilme mücadelesini geçmiş, doyumsuzlukları yüzünden çiftlik hayvancılığına başlamıştır…. 

Günümüzde yaklaşık 23 milyar tavuk, 1,5 milyar büyük baş hayvan, birer milyar domuz ve koyun sırf tüketim için yetiştirilmekte. Tabi ki bu hayvanları beslemek içinde dünyamız devasa bir yem fabrikasına dönmüştür. Evrenimizin topraklarının %83 ü sırf çiftlik hayvanlarını beslemek için ekilip, biçiliyor. Eh haliyle bunun için su da gerekli onun için de yaklaşık su rezervimizin %27’ si kullanılmakta. 

Anlayacağınız evrenimizde yetiştirdiğimiz tarımın bir çok kısmını sırf yenmek üzere bir parça et için harcanıyor, tabi o tarım besinlerinden eti tüketene kadar pek bişey kalmıyor. Örneğin sığır etinde tarımdan gelen bitkisel proteinden sadece %4 ve kalorisinden %3 kalmaktadır, kısacası  bir parça et için %97 kalori elimizden kayıp gidiyor. 

Hesaplamaya devam edelim… 1 kg sığır eti için yaklaşık 25 kg tahıl ve 15 bin litre su tüketilmektedir, yani  gümbürtüye giden besinler ile  yaklaşık 3,5 milyar insanı rahatça  doyurmak mümkün.  Bütün bunların yanı sıra sera gazlarını da unutmayalım, yaklaşık %15 i havamıza yükselen bitmek bilmeyen et tüketimin eseridir. Şimdi %15 nedir ki diyen de vardır.. eh şöyle diyeyim uçaktan, arabasına, motoruna, kamyonuna, gemisinden gelen toplam gaz kadardır o %15 …. 

Bir insanın fıtratında var diye böbürlenirken, “ yediği pirzolalar babasının bostanında mı yetişiyor" derken günde yaklaşık 200.000, yılda 74 milyar hayvan tüketim için öldürülmekte. Herhalde hayvanların  tarih kitabı yazma gibi bir yetisi  olsa insanların onlar üzerindeki soykırımı anlatırdı, çünkü insanlık tarihine uzanan 200 bin senede ölen insan sayısı ile kıyaslandığında sayemizde hayvanlarda bu sayıya 1,5 senede ulaşılıyor… 

kabul edelim lütfen caniliği çünkü çoğu hayvanlar pekde iyi şartlar altında yetiştirilmiyor, bir çoğu fabrika çiftçiliğinde üst üste, daracık alanlarda kendi etrafında bile dönemeyen, gün yüzü bile görmeyen hatta o daracık alanda tekrar tüketilmek üzere doğurtturulan hayvanlar ile dolu, hatta o daracık alanda hastalanmasınlar diye de bir güzel antibiyotik ile besliyoruz, sağlımız için ne de çok gerekli gerçekten ama insan üzerinde ki antibiyotik direncini hesaplayan yok tabi… 

gelelim tavuklara, sanırım onların durumu daha da içler acısı çünkü biyolojik yapısına uygun bir şekilde  yetişmeleri baştan elden alınıyor ve birbirlerine saldırmasınlar diye de gagaları ve pençeleri kesiliyor, yetmiyormuş gibi erkek civcivlerin bize çok fazla yararı olmadığı içinde dünyaya gözünü açar açmaz gazlanıyor ya da kıyım makinesinden geçiyor.. vaybeee fıtratımıza bakın hele çok üstünüz…

“ay ben sadece organik alıyorum” diyenlere de şunu söyleyeyim, pek bir anlamı yok çünkü organik demek et konusunda sadece 5 metrekare içerisinde belirli hayvan miktarı yetiştirmek serbest demek…ha birde “helal” olayı var, tabi kesim usulü daha az can acıtıyor olabilir ama helal oluyor mu öyle bilemedim… tabi istisnalar var, gerçekten doğal yetiştiren çiftçiler de var ama orada da dikkat ederseniz fiyatlar uç sınırda ve hepsine de güvenilmez, neticede bir çok haberler de  duyduk bunlarla ilgili. 

Tüketmediğim için tüm vejeteryan ve vegan arkadaşlar ile birlikte  daha iyi insan olduğumuz anlamına gelmiyor, tüketen de baştan kötüdür diyemem tabi ki ama bilinçli olarak tüketmeye devam etsinler diye az biraz karalamak istedim. 
Afiyet olsun…

isabella

-----
memento mori - memento vivere..
0

Beitrag gepostet am 09.10.22, 08:52 @isabella Nr.: 2 Antworten

Et tüketimi …
güzel paylasım tebrıkler
-----
Bir yıldız gibi kayarım hayatından, yapabileceğin tek şey di
0

Beitrag gepostet am 09.10.22, 20:01 @isabella Nr.: 3 Antworten

Et tüketimi …
Yorum yok.... kavga cikar yoksa   
-----
31 cesit hobisi olan adam elbette ki heryere burnunu sokar
0

Beitrag gepostet am 09.10.22, 20:10 @kahve- Nr.: 4 Antworten

Et tüketimi …
Sen isa ya bakma kahve, ye yiyebildigin kadar....öyle mahcupta olma, yerin dibine de girme. Isa nin elbette hakli oldugu bölümler cok var yazisinda ama doganin dengesini de gözardi edemeyiz. Insanlik son 50 yilda vejeteryanligi kesfetti, bilemedin 100 yil önce diyelim hadi. E gel gör ki insanlik tarihi bir kac milyon yasinda, atesin bulunusu ise bilmem kac yüzbin yil. Dile kolay kafadan bir 500.000 yil boyunca insanlar et yedi, dogada yasayan hayvanlardan faydalandi ve bu sayede türünün hayatta kalmasini sagladi....bu yüzden hic tinlama sen su kizi, devam et yemege   
-----
0

Beitrag gepostet am 10.10.22, 20:21 @kahve- Nr.: 5 Antworten

Et tüketimi …
Üfff yaaaaaaa.....caktirmasana kahve  Ne güzel ayakta uyuturdum ben onu yorum yapmamis olarak  

Sen bana bakma, onu kizdirmak icin yaziyorum zaten yoksa haliyle yani az mantikli düsündügünde aklin yolu bir diyebiliyorsun ama bir fincan kahvenin kirk yil hatirinda yola cikarak ben samani saklayacagim, sonucta ak akce kara gün icindir diyerekten tatli dilim ile kivirdikca kivirmaya calisayim da yilan deliginden cikacak bu gidisle ve pis sokacak beni   

-----
0

Beitrag gepostet am 11.10.22, 20:05 @nemesis Nr.: 6 Antworten

Et tüketimi …
ohoooo, naptin oulum sen  Insanin özünde avlamak var, et ilen beslenmek var. Su an dünyada halen ilkel kabileler yasamakta, dünyadan kopuk, kendi dünyalarinda yasiyorlar.....Otlar ile sifa buluyor, hayvanlar ile besleniyorlar. Insanligin özü bu. Bakma sen simdi rahatlik icinde yasiyoruz, neredeyse kalori yakmadan ömrümüzü geciriyoruz ama insanligin tarihi öyle mi? Hdi birak 50 yili, 100 yili, olsun benden sana 200 yil....Insanlik neresinden bakarsan bi 500.000 yil yasinda, bunca binlerce, yüzbinlerce sene böyle rahat mi yasadi? Senin bugün yaktigin 2000 kalorinin 4-5 katini yakiyordu yasayabilmek icin. Melis cayinin yanina yedikleri isirgan otu yemegi ile mi bu enerjiyi aldilar kendilerine? Hic sanmiyorum   

Kisa kestim, daha döktürürdüm de, mangalda köfte bekliyor beni, gittim ben   

-----
0

Beitrag gepostet am 13.10.22, 19:39 @nemesis Nr.: 7 Antworten

Et tüketimi …
gene bi cekiiim, iyi geliyo haaaaa  

Ohooooo, naptin oulum sen  agactan inme, orada kal.....Primatlar birak sadece meyve, ot böcek yemeyi, teyze kizlarini bile yerdi zamaninda ve hala yerler.....Yemek derken yani gercekten yemegi kastediyorum   

-----
0

Beitrag gepostet am 16.10.22, 13:27 @kahve- Nr.: 8 Antworten

Et tüketimi …
deme öyle yahu.....sanirim 42. hafta da ellerimden öpecek gibime geliyor, yok gene bir kac gündür piyasada.....Ama olsun, aldigim nefes yanima kar en azindan   
-----
0

Beitrag gepostet am 06.11.22, 14:22 @kahve- Nr.: 9 Antworten

Et tüketimi …
Hiç mahçup olma sen emi tüketmek isteyen tüketsin ben ecük bilinçlendirmek istedimdi o zaman  
-----
0

Beitrag gepostet am 06.11.22, 14:24 @facelook Nr.: 10 Antworten

Et tüketimi …
Otur sıfır bir daha oku  

Yüz yıllar öncesine gidecek olursak dinozorlar devrinde bile vejeteryanlar ilk görünüyor bununla ilgilide çok arkeolojik buluşlar var. Dişleri bizimkilere benziyor bir bak derim  

-----
0

Beitrag gepostet am 07.11.22, 07:09 @isabella Nr.: 11 Antworten

Et tüketimi …
balık severım ben
-----
Bir yıldız gibi kayarım hayatından, yapabileceğin tek şey di
0

Beitrag gepostet am 08.11.22, 21:28 @isabella Nr.: 12 Antworten

Et tüketimi …
yüzyillar öncesinde dinazorlar yoktu cok bilmis sey   
-----
0

Beitrag gepostet am 20.11.22, 13:36 @isabella Nr.: 13 Antworten

Et tüketimi …
Konunun temeli ne ?
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!

Et tüketimi …