Ben Adem'i beser, gecenlerde dümbükler carsisinda gezerken, sürü halinde gezen yalakalara rastladim. dogru-dürüst ayakta duramiyorlardi, kenara cekilip izledim, yalpalayarak dolasirlarken elleride alinlarindaydi, birden yagmur yagmaya basladi ani reaksiyon olarak hepside ellerini alinlarindan biraktilar, Aaaa birde ne göreyim hepsinin alninda sarlatan yaziyor. sonra kukla tipli bir sahis geldi elinde siyah bir semsiye vardi semsiyenin üzerinde < Tasnak > yaziyordu. bilmiyorum artik semsiyenin markasimidir nedir. derken kukla tipli sahis yürüyün yalakalarim sizi araratin zirvesine cikaracagim, diyerek avazi ciktigi kadar bagiriyordu, yalakalardan birisi fisildiyarak yanindakilere sunu söylüyordu. yavvv fitneci kardeslerim her defasinda bu kuklanin pesine takilip hüsrana ugruyoruz bu defada bizi araratin tepesine diye etna yanardagina götürmesin diye hayiflandi. fineciler gurubundan ak sakalli yipranmis ama hala insanca gülümseyebilen yasli bir adam, basini kaldirip cevresindekilere hüzünle bakti. Ahhhhhh Ararat Ahhhh nerede O' eski günlerdeki,
insanin, bitkinin, hayvanin birbirine karisan, beseriyetin kirinden arinmis onurlu kardeslik kokusu diye söylendi, ve gözlerinden iki damla yas süzüldü yasli adamin. pesinden, homurdanmalar, söylenmeler birbirine karisti, tabi bu durum kargasaya dönüstü, hicbir kisi kimin ne dedigini anlamiyordu, kaosa dogru giden bu kargasayi gören yasli adam yüksek sesle bagiriyordu, iradenizi satmayin, iradenizi satmayin, iblisle isbirli yapmayin, vicdaninizin sesini dinleyin diye bagirirken yere yigilip kaldi ruhunu teslim etti. bunlari izleyen kücük bir cocuk babasina merakla sordu baba O' yere yikilan aksakalli dede iradenizi, satmayin, iradenizi satmayin diye bagirarak ne demek istiyor diye sordu,
Baba cevap verdi Bak oglum iki türlü irade vardir ilki külli iradedir ikincisi cuzi iradedir. külli irade Allahin iradesidir. cuzi irade ise Allahin kendi iradesinden insana lutfettigi iradedir. insan yer-yüzünde cuzi iradesiyle külli iradeyi temsil eder, böylelikle cok degerli bir sorumluluk almistir. yani yasli amca Allahin olan iradeyi nefsani cikarlariniz icin satmayin diye uyariyor. Adam üzerinde tasnak yazan semsiyeye bakti ve hayiflanarak söylendi < iblisin usaklari > cocuk, baba ne dedin ? baba, yok ogul bir sey demedim hadi buradan uzaklasalim bu semsiyenin altinda bize yer yok dedi. bizim semsiyemiz gök kubbe, gün gelir islatip bereketlendirir, gün gelir serin, serin eser serinletir, gün gelir sicacik, isitir, bizim gök kubbe semsiyemiz O´ kadar büyükki, bütün renkleri, insanlari, hayvanlari, bitkileri barindirir. haddini bilmeyenler cogaldiginda, cuzi irdeyi nefsani kullananlar, cogalip, azdiginda gök kubbe ansizin beserriyeti arindirir. bak ogul simdi biz görünürde eve kosuyoruz yaaa. aslinda hepimiz, bilerek yada bilmeden bu arindirmaya kosuyoruz.
Eses 43
-----
insan bitki hayvan